PENGENALAN POLITEKNIK BALIK PULAU

divider

 

 image 01

 

Politeknik Balik Pulau (PBU) merupakan politeknik yang ke-21 di Malaysia dan politeknik yang kedua di Pulau Pinang. Ia telah ditubuhkan pada 1 Februari 2007. PBU telah beroperasi dalam tiga fasa. Pengoperasian PBU dalam fasa pertama dilaksanakan di Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang dengan menawarkan Kursus Sijil Teknologi Maklumat dan kemasukan pelajar yang pertama adalah pada bulan Julai 2007.


Pada bulan Oktober 2007, PBU telah berpindah ke Kampus Transit di Ideal Avenue yang terletak di Medan Kampung Relau, Bayan Lepas, Pulau Pinang. Ini merupakan fasa kedua pengoperasian PBU. Kampus Transit ini dikelilingi dengan pelbagai kemudahan seperti bank, kompleks membeli-belah, pasaraya, restoran dan pelbagai kemudahan lain. Dalam usaha untuk menjadikan persekitaran pembelajaran yang kondusif, Kampus Transit PBU juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti bilik kuliah, perpustakaan, makmal komputer, koperasi, surau dan dewan utama.


PBU telah memasuki pengoperasian fasa ketiga apabila kampus tetap di Balik Pulau mula beroperasi pada 28 Oktober 2013. Kampus tetap seluas 81.8 ekar tersebut dilengkapi dengan pelbagai kemudahan infrastruktur dan bangunan seperti Pusat Islam, Dewan Serbaguna, Dewan Kuliah, Perpustakaan, Asrama Pelajar, Kuartes Staf, Pusat Sukan dan lain-lain kemudahan. 

 

 

POLITEKNIK BALIK PULAU
Pinang Nirai, Mukim 6
11000 Balik Pulau
Pulau Pinang
Malaysia

Telefon:    04-8689000   
Faks:    04-8692061
Emel:   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.